JULEFERIE-REPOST#2 - TVANG: OCD' ENS TÆLLEMANI......

FERIE – REPOST#3…………..

For nogle slutter Juleferien først i dag – så derfor denne sidste Julefeie-RE- Post – af ét af de mest læste indlæg på Tinas Tanker, – nemlig indlægget om “Den Gule Michelin Mand”……………..


Jeg vil gerne præsentere Jer for: – “DEN GULE MICHELIN MAND”

michelin-du-goer-hvad-jeg-siger-tina-10

Den gule Michelin mand, er en visualisering af min OCD.

Streng som han ser ud, på netop dette billede, er når han ( inde i mit hoved ) siger eller råber:

” NU gør du bare hvad jeg siger Tina, ellers bryder hele din Verden sammen…….”

ELLER

 “NU står du op kl. 05.00 ( hver dag – også i weekenden, også selvom du slet ikke skal tidligt op), for at tørre støv af i hele huset, – hver overflade gentages 4 gange, – alt i samme rækkefølge som altid, samme bevægelser med hånden som altid. OG – Hvis du ikke gør hvad jeg siger, får du ikke ro i kroppen, – du føler dig sindsygt stresset, dit hjerte hamrer løs, du får kvalme og kan ikke trække vejret, – Hele din Verden bryder sammen, du vil fra idag af og altid, aldrig mere kunne stå ud af sengen, du vil bare ligge der, uden vådt eller tørt, uden kræfter eller lyst til at rejse dig – nogensinde igen ………….”

Når jeg har gjort, hvad han beordrer, skal jeg gøre det hele igen imorgen. OG vigtigst af alt, hvis der er nogen ( personer ) – eller mig selv, der laver “uorden”, – eks. rører ved et håndtag, en køkkenlåge, sætter en finger på et vindue, bruger vandhanen, toiletbørsten, trykker på stikkontakterne, tager et glas vand i køkkenet – eller endnu værre – smører sig selv en mad i køkkenet, tager et bad, tænder en vaskemaskine, sidder sig på en stol, i sofaen, på den selvfølgelig total perfekt redte seng, etc. etc. etc………….., – skal jeg lave orden igen, få ro på angsten igen, ved at gøre “tingen” igen, – forfra.

MEN måske, aller aller aller vigtigst at alt, OCD – manden vil have, at jeg gør alle de her ting, det man på OCD sprog kalder, – tvangshandlinger, UDEN at nogen opdager eller ser det. FORDI, – det JEG – TINA, godt véd inderst inde, er at det ikke er normalt. Det får mig til at føle mig meget flov og skamfuldt. Derfor er der ingen ingen ingen – der må se når jeg gør det, gør det om, eller i det hele taget vide af det.

Denne Visualisering af min OCD, kom da jeg i foråret 2016, startede mit første intensive behandlingsforløb, på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart. ( Dette forløb vil jeg selvfølgelig skrive om i et senere blogindlæg.)

Her opdagede jeg nemlig pludselig, – for første gang, at OCD’ en IKKE var MIG, den var ligesom en anden person inden i min hjerne, som konstant sagde ting og sætninger til mig. Som en stemme inde i mit hoved, der bare blev ved og ved og ved og ved og ved og ved……. – indtil jeg adlød, de enkelte kommandoer, samtidig med, at jeg konstant sørgede for, at der ikke kom nogen og lavede “uorden”, ingen legekammerater til børnene, ingen gæster i mit hjem, ingen samlever…….

Jeg adlød ALT, hvad OCD ‘ en sagde, jeg skulle gøre. For at adlyde, var den eneste måde jeg kendte. Den eneste måde, jeg kunne få bare en smule ro i kroppen, en smule ro fra den angst, der konstant bankede på, hvis jeg ikke gjorde hvad OCD – manden beordrede.


Jeg har i mange år, holdt meget af, at gå lange raske ture. Netop i dette forår, for halvandet år siden, gik jeg ofte forbi et hus, lidt længere oppe af vejen. Her sad der en af de der Dækmænd i vinduet. Han kiggede – syntes jeg, – lidt uhyggeligt ud på Verden.

Det var Michelin manden, vi alle kender fra dæk og Michelin guiden.

Dér på mine gåture, – og i min spæde begyndelse på, at finde ud af hvem Jeg var, Hvem OCD ‘ en var – for slutteligt, og senere i processen, at finde ud af, at Jeg ikke er OCD ‘ en, jeg er mig, det er mig der bestemmer, og ikke OCD ‘ en. – Blev min OCD, til en OCD-mand, som præcis ser ud som Michelin manden. – Ja, altså bare i en gul version, – hvorfor gul, det ved jeg virkelig ikke……Jeg har senere hen, ringet på døren til familien i huset, og pænt præsenteret mig, for derefter at spørge, om jeg måtte købe netop den Michelin Figur, de havde stående i vinduet. Jeg fik desværre afslag, da den havde affektionsværdi for dem, hvilket selvfølgelig var helt okay.

Da jeg i 15-20 år bare havde hørt efter ALT, hvad han sagde til mig, havde OCD ‘ en vokset sig SÅ stor inde i mit hoved, at jeg var endt med at være 95 % OCD, og 5 % Tina. Jeg vidste ikke hvem jeg var, jeg troede jeg var OCD ‘ en – derfor vidste jeg faktisk heller ikke, jeg havde OCD og angst i alle de år.

Det viste sig efterfølgende, under det intensive forløb på psykiatrisk afdeling, – fremtil den dag i dag, – og måske altid fremover, – hvem véd, – at det for mig, var vildt gavnligt at få en visualisering af OCD ‘ en, for at kunne skille “ham” – og mig fra hinanden. For at jeg kunne begynde af kæmpe imod “ham” og OCD ‘ en. Det viste sig at være meget nemmere at forstå, hvad, hvem og hvordan OCD ‘ en var for en størrelse. Samtidig med, at den gule Michelin mand gav et lidt humoristisk touch, når jeg eksempelvis skulle forklare mine børn, hvad det var Mor fejlede, – havde fejlet i hele deres liv. Hvorfor det var, at Mor gjorde alle de her mærkelige ting, i omgange af 4. Hvorfor de ikke måtte gå ud i køkkenet, – hvorfor de ikke måtte tage et glas vand selv – for ikke at glemme, – hvorfor Mor kunne blive så helt vildt sindsygt rasende, og gøre og sige rigtig grimme ting, og derfor nu ikke skulle arbejde, fordi hun var sygemeldt.

Desuden blev det meget nemmere, at få andre til at forstå, at selvom det ikke kan ses på mig, at jeg var meget syg af min OCD lidelse i mange år, – når de mødte mig i supermarkedet, til et forældermøde, eller en fødselsdag, så har hende der Tina faktisk noget meget mærkeligt – en Michelin mand, og han er sku ‘  oven i købet GUL, inde i hovedet, og han  siger en masse mærkelige ting til hende,  hele tiden, og jeg mener virkelig HELE TIDEN, – som hun SKAL gøre, ellers bryder Verden sammen……….

Så nu, når jeg får et ocd ‘ anfald, siger min datter eks. til mig:

“Altså Mor, det er jo bare OCD – manden der siger at jeg ikke må røre ved køkkenlågen. Du siger bare til ham, at det er dig Mor der bestemmer, og han skal være stille “

SÅ bryder vi ud i grin og smil, og det er der brug for, når man har en Gul Michelin mand inde i hovedet, man kæmper en kamp med, for at få til at holde mund.

Jeg tror det har været vigtigt for mine 2 børn, med en psykisk syg MOR, at der blev sat et billede på noget, der i forvejen er mega svært at forstå. MEN ligeledes har det for os, været af stor betydning, at der kom en lille sjov vinkel på OCD ‘ en, og hvem den er. For med lidt humor, et smil, et grin, er det nemmere, når der er dage, hvor det hele bare er træls. Eller når jeg og dem har været nødt til, at skulle bearbejde alle de trælse ting, jeg har budt mine børn og mig selv, i de mange år, jeg var meget slemt plaget af min OCD.

Det har været nemmere at forstå – det der er så pissesvært at forstå, – når det nu er usynligt.


JO mere OCD – manden fik lov at bestemme, jo mere jeg lyttede efter ham, og gjorde hvad han bad mig om, jo større og større voksede han sig, jo federe blev han. Til sidst var han stort set hele mig, – jeg vidste det bare ikke, – før jeg kom i behandling.

OCD – manden kom simpelthen på slankekur, – så han kunne komme til at fylde lidt mindre, og mindre, og mindre og mindre………

Men alle med lidt eller meget ekstra på sidebenene, der har været på en slankekur, ved sikkert også, at det tager laaaaang tid, mega lang tid, før de bliver slanke, – før de får lagt hele deres livstil om, den livstil de måske har levet i årtier. Måske bliver de aldrig helt slanke, måske taber de sig bare mange kilo, og må så leve med, at de stadig er store, og de udfordringer dette medfører i deres hverdag.

På samme måde, har jeg det med den gule Michelin mand. Han er på slankekur, men om han nogensinde bliver så lille, tilnærmelsesvis udsultet og rad mager, véd jeg ikke. Jeg har heller ikke behov for at vide det på nuværende tidspunkt i mit liv.

Nu er min OCD blevet synliggjort via DEN GULE MICHELIN MAND, og Du og I derude har også fået lov at stifte bekendtskab med ham. Nu kan han ( heldigvis ) ikke skjules mere.

Tanker der flyver igennem vores hoveder, har vi jo alle. Men hvis DU eller en du kender, måske har en tilsvarende gul Michelin mand, der taler inde i hovedet på dig. Så det belaster dit liv i svær grad, hæmmer dit eller deres liv, håber jeg du har modet til at tale højt om det, og være med til at bryde tavsheden og tabuet om psykisk lidelse og sygdom. Være med til at bryde tavsheden når vi mangler ord, for at tale om det, der svært og usynligt. Jeg ved af bitter erfaring, at det svært, det kræver mod, men du vil ikke fortryde et sekund – for ingen skal accepterer at “nogen” kommanderer sådan rundt med dem, som min GULE MICHELIN MAND i årevis, fik lov at gøre med mig.

HVIS DU NU HAR FÅET LYST TIL AT LÆSE ENDNU MERE OM HAM HER, DEN GULE MICHELINMAND, HAN DU GØRE DET :

LIGE HER

De Varmeste Tanker Fra Tina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JULEFERIE-REPOST#2 - TVANG: OCD' ENS TÆLLEMANI......