OCD EDUCATION - A LA TINA..................

HOLD NU OP……………

unnamed-1

Egentlig er nedenstående tekst, fra et tidligere indlæg. Men efter min mening, kan det sagtens tåle både at blive delt og læst igen 🙂 OG – da jeg pludselig her i bilen, – på vej hjem fra afleveringen af min datter Alba, kørte der og hørte min ynglings morgenradio station:  GO’ NOVA, blev RE-Post af netop dette tidligere indlæg meget pludseligt, meget relevant. For lige der midt i radioværternes alvorlige hygge-snak og alt og ingenting, der sker her i lille DK, fløj OCD-Ordet ud af Mai-Britt Vingsøe ‘s rappe mund. Nu skal det lige siges, at jeg elsker Mai-Britt, og mange af hendes holdninger og måde at sige dem på, men Mai-Britt, prøv lige at hør her: Lad nu være med at bruge ordet OCD om noget, som slet slet ikke har med den psykiske sygdom OCD at gøre. Det er vel ment, jeg er stor fan af dig kære Mai-Britt Vingsøe 🙂

Så Nu løfter jeg lige endnu engang, den skrappe pegefinger, og håber du har lyst til at læse videre nedenfor, om hvorfor det er at man IKKE skal bruge OCD i alle de her helt forkerte sammenhænge…………………!!!


Her kommer RE-Postet fra tidligere, – derfor der både står fredag, Mortens aften osv…….;-)

Om FREDAGEN vil jeg udgive “FREDAGSORD”, og hvis du er ny her på Tinas Tanker, kan du læse de første FREDAGSORD#1 – fra sidste uge:

LIGE HER

Måske du synes jeg er lidt “skrap” i disse indlæg, – men det er ment i den bedste mening 🙂

Man kan have ocd i mange sværdhedsgrader, og jeg ville aldrig gøre mig herre over, hvad der for den enkelte person, som lider af ocd, er mere eller mindre belastende, for netop dem og deres liv.

MEN hvad jeg ved ER, at hvis man faktisk HAR “RIGTIG” OCD, er det ikke super sjovt, når man her og der og alle vegne, hører helt “almindelige” mennesker ( det skal jeg selvfølgelig så heller ikke gøre mig herre over ) – dette er jo blot mine tanker om dette emne. Men – altså når man faktisk er syg, tager stærk medicin ( ikke bare kalktabletter ), er sygemeldt – over længere tid, er meget flov og skamfuld over sin ocd-lidelse, – og ens hverdag i årevis, har været invalideret, af denne psykisk lidelse, så er det bare ikke super fedt, når andre, sætter ordet OCD ind i eks. sammenhænge, som:

“Ej – det er bare en af mine ocd-ting “, eller ” Ej – du er også bare så ocd-agtig”.

Eller : når jeg ser en udsendelse i tv, hvor en person siger, ” Ej, – så fik jeg lige et af mine ocd-anfald, hvor jeg slet ikke kunne klare, at min kæreste smed sit vasketøj over det hele” – Jeg skal slet ikke gøre mig herre over, om disse personer har, eller har haft ocd, eller ocd inde på livet. MEN jeg har på fornemmelsen, at det er blevet lidt en kliche og et “modeord”, at sige OCD-et eller andet.

Faktisk har vi nemlig alle ocd træk, tanker der flyver gennem vores hjerne, endda tanker der fylder meget, og vi hæfter os mere ved, eller kredser mere om, end andre tanker. Faktisk har vi alle i en periode som børn, når vores hjerner udvikler sig, ocd træk. Som at man ikke må gå på stregerne, mellem fliserne på fortovet. At en eller anden ting, skal stå på en bestemt måde. At radioen i bilen helst skal stå på ulige eller lige tal, eller at man helst vil drikke sin morgenkaffe i et glas, frem for et kop. – MEN dette har intet intet intet – i min verden, at gøre med at have sygdommen – den invaliderende psykiske lidelse OCD – som er en angst sygdom, hvilket du kan få en rigtig fin fornemmelse af, i mit indlæg om tvangstanker og handlinger HER, ELLER mine indlæg om den gule Michelin mand

HER

OG LIGE HER

 

Herfra mig, skal det i denne sammenhæng, dog nævnes, at der jo også går mennesker rundt derude, som har svær svær ocd, og ikke er i nogen form for behandling. Måske de ikke har haft de rette mennesker omkring sig, til at turde springe ud i det hårde arbejde. Måske har de ikke mod, og mulighed for at sygemelde sig, og pludselig ( måske i lang tid ) at stå helt anderledes økonomisk, – måske for altid. Måske har de ikke forståelse og accept fra deres nærmeste omgivelser, og sidst men ikke mindst, måske har de bare ikke overskuddet, og måske véd de faktisk slet ikke de er syge af ocd ‘ en, fordi den i mange år har fået lov at bestemme mere og mere i deres liv. Der er nemlig mange der lider af ocd, som aldrig kommer i behandling, trods at det idag, er en anerkendt psykisk lidelse, som man kan få hjælp til, at få det bedre med, via kognitiv terapi, og i mange tilfælde kombineret med medicin.

MEN lad nu være med at bruge “ordet” OCD-agtig, for der er efter min bedste overbevisning, ikke noget der er ocd-agtigt, hvis man ikke har OCD, og det er der heldigvis kun ca.150.000 danskere der har, og jeg håber af hele mit hjerte – DE får den rette hjælp og behandling. OG hvis de  ikke gør det, håber jeg du derude, har mod på at skubbe lidt til dem, MEN det gør du ikke ved, at bruge “ordet” OCD-agtig i flæng, som andre tillægsord. Det gør nemlig blot det modsatte tror jeg, skaber afstand.

Så endnu en opfordring herfra, skal det lyde på denne fredag –  når vi vælger vores ord: – OG ja, tager den også lige selv til efterretning.

Lad nu være med at bruge ord som OCD-agtig, anoreksi-agtig, depressions-agtig mv………..på forhånd tak.

Lad os nu alle øve os i, IKKE at bruge de forkerte ord, i de forkerte sammenhænge, hjælp og tal med vores børn og unge mennesker om ( for den sags skyld – andre voksne ), HVAD man siger og ikke siger, HVAD ordene egentlig betyder.

På den måde, håber og tror jeg nemlig på, at der med tiden, vil blive mere forståelse, respekt og ikke mindst accept af psykisk lidelse og sygdom. ( på lige fod med fysisk sygdom )

 

Med ønsket om en skøn fredag, og Mortens Aften til Jer alle derude.


 

JA JA – Jeg retter lige ordlyden til: Rigtig god tirsdag d. 16. januar til dig fra mig…….

 

hjerte2

De Varmeste Tanker Fra Tina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OCD EDUCATION - A LA TINA..................