ONSDAGS-OPSANG#4: - DECEMBER UDEN JULESTRESS - TAK.

REPOST: TVANG – HÅNDVASK………….

ocdsaebe1

De her små fine sæber fik vi på ocd foreningen Jubilæums Konference for et par uger siden……

Den konference kan du også læse lidt mere om på de nedenstående links:

LIGE HER

OG LIGE HER

Jeg vil i flere af de kommende indlæg, her på min blog Tinas Tanker, meget detaljeret beskrive et udsnit af de tvangstanker og tvangshandlinger, jeg i årevis var slemt plaget af. Jeg har mange af dem stadig, men i meget mindre grad ( heldigvis ).

DET vil jeg gøre, da jeg har oplevet, at det har været, og til stadighed ER, det sværeste at forklare og forstå, også for en selv, når man taler om HVAD OCD egentlig er for en størrelse, og HVAD den gør ved ens liv.

Så velkommen – til første “lektion” om tvangstanker og tvangshandlinger/ritualer 🙂

haandvask2

Jeg har ofte oplevet, at blive mødt med spørgsmålet:

“Nååå, men vasker du så hænder hele tiden……..???”

Selvfølgelig har det været venligt ment, og super dejligt og befriende, at folk faktisk tør spørge ind til min OCD, hvis snakken er faldet på dette emne.

MEN NEJ, jeg vasker nemlig ikke hænder hele tiden, som åbenbart er noget af det, mange forbinder med OCD. Men jeg gør en hel masse andre ting. I dette indlæg, vil jeg starte med, at fortælle om ÉN af de ting jeg gjorde og stadig gør ( bare i meget mindre grad, end før jeg kom i behandling ).

Den Gule Michelin mand sidder inde i mit hoved, – giver mig ordrer. Disse ordrer er mine TVANGSTANKER. En tvangstanke er en tanke man er tvingende NØDT til at gøre, ellers sker det man frygter allermest. Nogle OCD patienter frygter, at en af deres nærmeste dør, at de selv dør, at der sker noget forfærdeligt, at deres hus brænder, at de får kræft, osv. osv. osv. hvis de ikke gør, hvad tanken beder dig om.

I mit tilfælde, hvis jeg ikke adlyder mine tvangstanker, føler jeg helt konkret, hele min Verden og mit liv bryder sammen, jeg føler mig totalt ude af kontrol, OG i mange år, følte jeg mig også tyk, hvis jeg ikke gjorde, hvad der blev befalet.

Hvis du gerne vil læse lidt mere om den gule Michelin mand kan du gøre det:

LIGE HER

OG

LIGE HER

JEG har både tvangstanker OG tvangshandlinger, det er ikke alle der lider af ocd der har det.

I alle de år jeg kan huske af mit voksenliv, har det at tørre dørhåndtag af, været en tvangstanke og tvangshandling jeg har gjort altid, – og stadig gør. Idag gør jeg det heldigvis bare, i meget mindre grad, end før jeg kom i behandling, og ligeledes idag, er der forbundet en meget mindre angst ved, – ikke at gøre det, ikke at adlyde tvangstankerne.

Grunden til jeg vil starte med dørhåndtags-tvangstanken/handlingen ( man må vel gerne lave sine helt egne ord ! ), er fordi den rigtig fint viser dig derude, hvor meget ÉN tvangstanke/handling kan invadere og fylde i en OCD patients hoved og hverdag, og hvor meget tid den kan optage.

Okay – Den gule Michelin mand siger til mig:

“Tina – du skal tørre dørhåndtagene i dit hjem af, alle håndtag skal du tørre af, som det første når du står op om morgenen. Hvis du ikke gør det, falder hele din Verden fra hinanden, og du kan ikke eksistere”

SÅ – i alle de år, før jeg kom i behandling, stod jeg op om morgenen, og tørrede alle indvendige dørhåndtag af, før jeg overhovedet gik på badeværelset. DET gjorde jeg på en helt speciel måde, i en helt speciel rytme. At jeg gjorde hvad han sagde til mig, gjorde selve tvangstanken til en tvangshandling – et tvangsritual, som jeg var nødt til at gøre, for at kunne få ro i kroppen, for at jeg ikke følte angst.

Når jeg så havde tørret alle indvendige dørhåndtag af i huset, skulle jeg desuden sørge for, at hvis der var nogen der rørte ved håndtagene – altså brugte dem,

( man bruger/rør jo normalvis ved et håndtag, når man bruger en dør) – så skulle jeg tørre dem af – IGEN.

SÅ 1: jeg var nødt til HELE tiden, i mine vågne timer – at holde øjne og ører åbne( det man på OCD sprog kalder: check adfærd, eller kontrol adfærd ) for hele tiden at kunne se eller høre, når nogen brugte en eller anden dør i hjemmet, for med det samme, at gå hen og få tørret det af igen ( og helst uden de opdagede, eller så at jeg gjorde det ). I kan nok forestille Jer, hvor mange gange jeg har tørret håndtag af i løbet af en dag, i løbet af en uge, i løbet af en måned, i løbet af et år…… – OG hvis jeg eks. ikke havde været hjemme i huset, mens andre af familiens medlemmer var det, skulle jeg tørre ALLE håndtag af, med det samme, når jeg kom hjem, fordi jeg vidste jo ikke, om de havde rørt ved nogen af dem, imens jeg havde været væk.

SÅ 2: Oveni at skulle tørre håndtag af, sagde den gule Michelin mand også til mig, at jeg skulle gøre det på en helt bestemt måde, OG i et helt bestemt antal, – OG den beskrivelse kommer så her:

Jeg har en våd klud i den ene hånd, tørrer håndtaget af ( også der hvor nøglehullet er ) for derefter at tørre efter med en tør klud, for til sidst at sætte mig lidt ned på hug, så jeg er i øjenhøjde med håndtaget, og meget nøjsommeligt kan checke at håndtaget nu også er HELT tørret af, og man ikke kan se nogen som helst fedtfingre mv., – at det er total shiny at se på, – SÅ er der næsten ro på. DETTE aftørringsritual skal jeg så bare lige gøre 4 gange, dvs. 4 x på håndtaget på den ene side af døren, og 4 gange på håndtaget på den anden side af døren + at jeg imellem hver aftørring ånder på håndtaget. og ja, – du læste rigtig, ånder på håndtaget. – SÅ mangler vi lige ALLE de andre døre i huset, og måske imens, jeg er igang med eks. dørhåndtag nr. 5, er der en der går på toilet, og så er jeg nødt til, at gå tilbage, og tørre det håndtag af igen, 4 gange den ene side, 4 gange den anden side. DERFOR var det bare til sidst meget meget nemmere, at der ikke kom andre end os selv inde i vores hjem.  Jeg så helst at mine børn ikke havde legekammerater, at min eksmand ( som jeg på det tidspunkt var gift med ) ALDRIG var hjemme. Jeg lærte faktisk mine børn, hvordan man åbner en dør, uden at røre ved håndtaget, for JA – JEG vidste selvfølgelig godt hvordan man gør, jeg brugte aldrig håndtaget, og gør det stadig meget sjældent. – Jeg bruger i stedet min albue til at skubbe døren op, – så rører man nemlig ikke ved håndtaget. Man kan også bruge foden nederst på døren, ligesom hvis man havde favnen fuld, og ikke kunne bruge hænderne. Sidst men ikke mindst ,er der fidusen med lillefingeren, hvor man næææsten ikke berører selve håndtaget, og derfor får det ikke mærker fra fingerne, – mærker jeg tror kun jeg og den gule Michelin mand kan se 🙂

Der er også “håndtag” på vinduerne. – dem vil jeg slet ikke komme ind på i dette indlæg, de er vist et kapitel for sig selv 🙂

Når jeg nu husker tilbage, var selve ritualet i de første par år, ikke så omfattende og tidskrævende, men jo oftere jeg gjorde hvad han sagde, jo mere fik han mig til at tro på, at når jeg adlød tvangstankerne fik jeg ro fra angsten og ham, jeg fik ro i kaos, kaos inde i mit hoved. MEN – så fandt han bare på flere ting, eller en mere omfattende måde, fx. at skulle tørre dørhåndtag af på, som med de 4 gentagelser.

Denne tvangstanke og dens tvangshandling/ritual, var kun én ud af måske 500 tvangstanker/ritualer jeg til sidst havde, da min OCD var værst – og det var den i ca. 15 år.

HVAD skete der så, hvis jeg ikke fik tørret dørhåndtagene af ?

For det første skete det ikke så tit, jeg strukturerede en Verden og hverdag, hvor jeg undgik så mange situationer som muligt, for at undgå andre mennesker skulle røre ved vores håndtag. Ingen legekammerater, ingen gæster, jeg indskrænkede hvor og hvordan børnene måtte bevæge sig rundt i huset, jeg gjorde alt for at min eksmand fik så lidt lyst overhovedet, til at være og føle sig hjemme, så han til sidst ALDRIG var hjemme – og jeg syntes det var skønt, for så var jeg i ro og balance, og kunne mærke angsten mindre.

Men hvad nu HVIS, jeg alligevel ikke fik tørret dem af. – SÅ gik jeg fuldstændig amok, seriøst, råbte og skreg, smadrede ting og sager, glas mv., skælde og smeldte ud på mine børn, og de forstod selvfølgelig ikke hvorfor Mor, pludselig fra det ene øjeblik til det andet, blev et rådende monster, når de nu eks. bare havde været på toilet. MEN jeg vidste ikke der var noget galt, jeg vidste virkelig ikke jeg var syg, jeg vidste virkelig ikke jeg var rigtig rigtig meget meget syg, og at sygdommen hed: OCD med tvangstanker, tvangshandlinger og angst til følge.

Det ved jeg heldigvis idag, og idag har jeg igennem mit behandlingsforløb på psykiatrisk afdeling, lært at gå imod tvangstankerne og tvangshandlingerne, så jeg idag KUN tørrer håndtag af 1 gang om ugen, men stadig af 4 omgange, på den her helt specifikke måde. I dag kan jeg godt have gæster, eller børnene kan have legekammerater, som rører håndtagene, uden at jeg så skal gøre dem rene med det samme, – jeg gør dem kun rene den ene gang om ugen, om torsdagen, MEN hvis jeg ikke får lov at gøre det den ene gang om ugen, bryder helvede løs. Med tiden, skal jeg skal nok blive endnu bedre til, at mindske dette tvangsritual, men hold op, hvor er jeg glad, stolt og befriet over, at jeg nu kun gør det EN gang om ugen.

Hvis du nu sidder derude, og tænker “hold da op, alle de gentagelser hun bruger”, – så er det helt rigtigt spottet, FOR OCD er EN stor gentagelse, OCD er gentagelsernes helvede.

OG endeligt, hvis du efter at have læst ovenstående indlæg, tænker, ahhhh hende der min veninde, eller måske min voksne datter, hun tørrer vist lige de der dørhåndtag, eller noget andet af, for meget. Hvorfor ser hun helst vi ikke kommer på besøg, eller noget andet, så ha lige i mente, at man må gerne spørge, for på den måde, er man med til at hjælpe til, at en person måske ikke får lov at udvikle svær OCD og angst.

Spørg, og vær med til at bryde tavsheden og tabuet. OCD er en meget invaliderende psyksik lidelse, som man skal have hjælp til, en hjælp man kun kan få, hvis man véd man er syg.

For da jeg i mange år, engang imellem flygtigt og skjult, læste noget om det der OCD og ANGST, forstod jeg faktisk ikke helt hvad det var. Jeg følte i hvert fald ikke, – jeg på nogen måde var ramt.Jeg havde helt klart haft brug, for en meget uddybende forklaring af HVAD en tvangstanke og en tvangshandling/ritual egentlig er, for at jeg havde opdaget at jeg var syg, og for at jeg på den måde, måske kunne have taget imod hjælp noget før, før at min OCD fik lov at invadere hele mit LIV. spinde nye tvangstanker og ritualer i min hjerne, for hver gang jeg bare adlød.

De Varmeste Tanker Fra Tina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ONSDAGS-OPSANG#4: - DECEMBER UDEN JULESTRESS - TAK.