HOLD NU OP...............

OCD EDUCATION – A LA TINA……….

images-1

 

I sammenhæng mit tidligere indlæg her på Tinas Tanker, her til formiddag.

HOLD NU OP – SOM DU VED AT KLIKKE HER KAN LÆSE

Vil jeg endnu engang RE-Postet et tidligere indlæg, som går hånd i hånd med dette…….

NEMLIG:

HVAD FANDEN BETYDER DET HER OCD-ORD EGENTLIG……???

SÅ nedenfor får du, hvis du selvfølgelig har tid, lyst og overskud, MIN version og forklaringer på hvad O -et, C -et og D -et i OCD – står for og indebærer……….


Nedenfor vil jeg forklare hvad OCD-ordet og begreberne man støder på i ocd-Verden egentlig betyder. Ja jeg vil simpelthen “oversætte” på bedste vis til: “Menneskesprog” så vi alle forstår HVAD de egentlig betyder/indebærer. Selvfølgelig efter bedste evne, og ud fra mine erfaringer med OCD ( og det har jeg trods alt spids-kompetence i, vil jeg mene – spøg til side 🙂 )

Først og fremmest er OCD en ANGSTLIDELSE, – og for mig er ANGST=angst, og ikke bange. Bange og angst er slet slet ikke det samme, når vi taler ocd, – for mig i hvert fald.

Prøv at tænke på, at jeg slet ikke vidste eller forstod, at jeg havde angst, men jeg ved da godt når jeg er bange. Det siger lidt om, hvor svært det er at forstå, selv som den ramte af angst eller ocd, HVAD angst er. Men angst er en fysisk reaktion, der sker inde i hjernen, og det vil jeg skrive om i et andet indlæg, som jeg har brygget lidt på, det kommer nok til at hedde: ” Videnskab a la Tina ” 🙂

OCD betyder: Obsessive-Compulsive-Disorder

Oversat til Menneskesprog: Man – patienten er BESAT af tanker ( Obsessioner ) og/eller tvangshandlinger ( Compulsioner ), som SKAL gøres, ellers sker der et eller andet forfærdeligt ( som for den enkelte ocd-patient kan være meget individuelt ). Hvis man ikke “gør” disse tanker og handlinger føler man angst ( i forskellige grader ) og en uafsluttethed som er ulidelig –  man er så BESAT af disse tanker og handlinger, at det bliver en sygdom – en LIDELSE ( Disorder ).

Jeg tænker, at lige så svært det for mig selv har været, at forstå disse ord og begreber, selvom jeg har levet med dem inde på livet, – inde i hovedet, i snart 20 år, – på samme vis, må det være utrolig vildt mega svært, for andre egentlig at forstå HVAD en tvangstanke, HVAD en tvangshandling er, HVAD en ANGSTLIDELSE egentlig ER. OG med andre mener jeg helt almindelige mennesker og pårørende, som ikke har en kandidatgrad i psykologi eller speciale i psykiatri.

Før blev OCD kaldt tvangsneurose. Var det ikke nemmere at forstå? jeg føler det måske lidt. Nogle gange har jeg tænkt: ” Bare ocd hed tvangsneurose stadig, så forstod andre mennesker og jeg selv bedre, sygdommens alvor, eller ?”


O – et: Obsessive ~ Obsessioner ( dk ) kaldet TVANSTANKER

På Menneskesprog er Tvangstanker: Tanker inde i hovedet man SKAL, føler sig NØDT til at adlyde, fordi man har en 100000%-følelse af, at hvis man ikke adlyder det tanken beordrer/”siger” til en, at man skal gøre, så sker der ét eller andet forfærdeligt. For mit vedkommende har det været en helt forfærdelig følelse af ( og tro på ), at hele mit liv og Verden brød sammen. For andre OCD-ramte kan det være følelsen af, at der sker deres børn noget forfærdeligt, at nogen bliver slået ihjel, eller at de selv kommer til at gøre nogen fortræd, eller eksempelvis at de kommer til at forgribe sig på børn – OG altså VI – den ocd-ramte TROR 100000000% på at DET her, det sker i virkeligheden, hvis vi ikke adlyder vores tanker ( tvangstankerne ) – Obsessionerne.

Så selvom den ocd – ramte faktisk med deres rationelle jeg, godt kan se og forstå, at selvfølgelig sker de her forfærdelige ting IKKE. Så er vi  meget i vores Tankers magt – derfor ordet TVANGSTANKEER, at vi adlyder. For at finde ro, – for at mindske den angst-tilstand/følelse der kommer/er i vores krop, når/hvis vi IKKE adlyder Tankens ordre. OG netop fordi vi med vores rationelle jeg godt kan se, at selvfølgelig sker de her helt forfærdelige ting ikke, hvis jeg ikke adlyder tankerne, SÅ holder vi det skjult for omverdenen, fordi det er flovt, skamfuldt og pinligt……OG at vi næsten ikke selv forstår, at vi har noget der kaldes tvangstanker.


C – et: Compulsions ~ Kompulsioner ( dk ) kaldet TVANGSHANDLINGER

På Menneskesprog er Tvangshandlinger: Fysiske handlinger, gøremål, – med kroppen. Det kan være bevægelser, ord man siger – men de udspringer af tvangstankerne. Altså en ocd-ramt kan have en tvangstanke som siger: ” hvis du ikke tørrer alle håndtagene af X antal gange, hver gang nogen har rørt ved dem, så bliver dine børn kørt ned og slået ihjel, når de cykler hjem fra skole. ) Denne tvangstanke udmunder sig så i selve tvangshandlingen ved, fysisk at tørre de her håndtag af, som tanken har “sagt” til den ocd-ramte, for at “undgå” at det forfærdelige sker, for at få ro på angsten.

Jeg vil lige linke til mit tidligere indlæg om dørhåndtag:

HER

Tvangshandlinger er tvangstankernes synliggørelse, det er udseendet af tvangstanken. Det er ikke alle ocd-ramte der har tvangshandlinger, men de fleste har både tvangstanker og tvangshandlinger, og på samme måde som ovenfor, kan den ramte med deres fornuft og rationelle jeg godt se, at selvfølgelig sker der ikke noget helt forfærdeligt, selvom de ikke tørrer de her håndtag af. Men fordi de simpelthen er i ocd ‘ ens magt, altså fordi de netop er syge af ocd, så skjuler de det, de nu engang render rundt og gør – altså tvangshandlingerne, for andre. Så hvis jeg tørrede håndtag af hele tiden, skjule jeg det for mine medmennesker, og derfor var det til sidst nemmest, at bo alene og isolere sig fra omverdenen 🙁


D ‘et: Disorder ~LIDELSE (dk ) – SOM i LIDELSE med lidelse drysset oven på.

På Menneskesprog betyder LIDELSE: Lidelse betyder lidelse punktum slut. Men i OCD-ordet, skal det ikke tages let. For OCD-lidelsen, – selvom jeg bedst kan lide at benytte begrebet OCD-sygdommen ( ocd ER en sygdom, og det kan du læse lidt mere om : LIGE HER i et af mine tidligere indlæg) er ikke at gøre grin med, som i: ” Aaamen jeg er lidt OCD-agtig idag” –  Det er jo virkelig ikke for sjov, at D ‘ et i Disorder, er sat på i slutningen O’et og D’et. OCD er en LIDELSE, – en lidelse for den ramte, – en lidelse af være i, en lidelse for de pårørende. En lidelse der er på top 10 på WHO ‘s liste, over de mest belastende sygdomme i hele Verden. En lidelse hvor man virkelig lider, – lider i stilhed,- i tavshed, – lider uden nogen ser det. Ofte uden man næsten selv ser eller opdager det. En lidelse der kan resultere i selvmord, i uarbejdsdygtighed, at man slider sin krop op på alle de tvangshandlinger man bliver beordret af tvangstankerne til at gøre, en –

LIDELSE der er så pisse svær at forstå, forklare og så lige igen FORSTÅ!

FORDI: den er USYNLIG !!!

Med disse “Menneskeord” vil jeg hermed, ønske Jer alle derude en skøn skøn dag…..:-)

 

hjerte2

De Varmeste Tanker Fra Tina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HOLD NU OP...............