MORMOR & BEDSTEFAR.............

PSYKISK SYGDOM SMITTER IKKE………….

citat-psykisk-sygdom-smitter-ikke

 

Er psykisk sygdom og psykisk lidelse det samme?

Er man mere syg hvis man kalder sig – psykisk syg?

Lider patienten mere hvis man kalder det en – psykisk lidelse?

Lider man ikke også når man har en – fysisk sygdom?

Kan en lidelse smitte/overføres genetisk, – kan en sygdom ?

Er man ikke kun syg hvis man ligger i sengen?

OG betyder de to begreber egentlig ikke bare det samme, – det gør de i hvert fald, hvis man søger på Wikipedea, hvor resultatet er ens, om man søger på psykisk sygdom og psykisk lidelse.

“En psykisk sygdom er en tilstand, der medfører forandringer i en persons tænkningfølelser eller adfærd (eventuelt alle tre), og som medfører lidelse eller nedsat funktion. I psykiatrisk og psykologisk sammenhæng er man i stigende grad gået bort fra begrebet psykisk sygdom, og taler i stedet om psykiske lidelser og forstyrrelser.”

Du kan læse det hele:

RIGHT HERE

OG som du også kan se i ovenstående, er man i psykiatrien, i stigende grad gået bort fra, at benytte begrebet psykisk sygdom, fremfor begrebet psykisk lidelse.

Men HVORFOR, – OG har det overhovedet en betydning, hvilket ordvalg vi benytter os af i psykiatrien, i den generelle debat, i min og din hverdag….?

Jeg kan jo kun svare for mig selv, og set ud fra mine erfaringer og oplevelser, – gør følgende sig gældende:

Man kan jo godt have en lidelse uden at være syg af den, – som sådan. OG man kan godt have en sygdom, uden at lide mere en andre mennesker. – OM den enkelte egentlig FØLER sig syg, er vel for den enkelte selv at bedømme.

DET er jo blot ord, ord for det sammen. MEN alligevel oplever jeg, at jeg befinder mig bedst ved selv, at benytte ordet psykisk sygdom om min ocd. Det er som om, jeg føler, at de mennesker jeg taler med, bedre kan forstå, at man faktisk har været meget syg og belastet af sin ocd ( eller en anden usynlig psykisk sygdom) når jeg vælger at bruge ordet: SYGDOM.

Ligger der måske også en “uskreven” ting i samfundet, om at hvis man er syg, kan man blive rask, og hvis man har en lidelse – kan man ikke blive ( helt ) rask? – Jeg véd det ikke helt?

Lige meget hvad, – Jeg har en psykisk sygdom, som hedder OCD med tvangstanker, tvangshandlinger og angst til følge. Men jeg ER ikke min sygdom, JEG er Tina, og nogle gange er jeg mere syg af min sygdom end andre dage/perioder, og andre gange føler jeg, jeg “lider” mere pga. af min ocd, end andre dage/perioder. Det gør jeg eks. når ocd ‘en invaliderer mit liv, og de valg jeg som menneske skal tage hver dag, bliver styrret af den gule Michelin mand ( som du kan læse meget mere om ):

LIGE HER

Men altså, buttom line, – JEG vælger at benytte ordet sygdom om min ocd, og bryder mig ikke særlig meget om ordet lidelse. Desuden oplever jeg, bedre selv at kunne forstå og acceptere, at jeg har været meget syg af ocd ‘ en, og dermed bedre acceptere og bearbejde den sorg og skam, der for mit vedkommende er forbundet, med det liv jeg levede i mange år.

HVAD tænker du derude? –  Giv endeligt dit bud og din kommentar til ovenstående dilemma….

Er denne snak egentlig vigtig? – Ja det synes Jeg i hvert fald den er !

I systemet hedder alle jo syge, – altså sygemeldte, der er ikke noget der hedder lidelsesmeldte……….!!!

VIGTIGST af alt – lige meget om man benytter begrebet psykisk sygdom eller psykisk lidelse, SÅ er det at tale om det, – at tale HØJT om det , det aller aller vigtigst. For hvis der er noget der rigtigt, – så er det præcis hvad citatet øvet i indlægget belyser – nemlig at:

PSYKISK SYGDOM SMITTER IKKE, DET GØR TABU………

Jeg oplever, at denne snak – om valg af begreber, – mangler at blive taget op, – og et emne om valg af begreber, jeg tror, gør en forskel for den enkelte, og den måde de selv opfatter og bliver opfattet på ift. det at have en psykisk SYGDOM.


Herfra mig, vil jeg ønske Jer alle derude den dejligst onsdag, måske du har været så heldig at få et drys sne. Det har vi ( desværre ) ikke her ved Middelfart, hvor jeg er bosat, selvom det står øverst på min datter Alba ´s Ønskeseddel………………….

Senere idag er jeg vist klar ( rent mentalt  – indlægget har været næsten klar i flere dage ) til at poste, endnu et indlæg i: Mit liv from the beginning, – om mine Bedsteforældre og min relation til dem.

Derudover står dagen på en lang rask gåtur,middagslur, klavertime med min søn Alexandro på 12, og afhentning af en pakke der er kommet på posthuset, – som jeg glæder mig til at vise Jer, – og se om jeg overhovedet kan finde ud af at bruge 🙂 – ( Det tror jeg nu nok )

 

hjerte2

De Varmeste Tanker Fra Tina

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MORMOR & BEDSTEFAR.............